OM eist niet ontvankelijkheid in drugszaak (UPDATE)

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag gepleit voor niet ontvankelijkheid in een drugszaak tegen Willem de M., ook wel “Kleine Willem” genoemd. De advocaat-generaal Saskia de Vries was het met de verdediging eens dat niet meer vast te stellen is welk bewijsmateriaal in het dossier uit de besmette Acroniem-zaak tegen een aantal Amsterdamse Hells Angels afkomstig is. 

Die Acroniem-zaak, tegen 22 Hells Angels, ging in 2007 onderuit bij de rechtbank nadat bleek dat er telefoons van advocaten waren getapt en niet vernietigd.

De M. was in beeld gekomen in het zogenoemde Pindus-onderzoek naar voorbereidingshandelingen voor het plegen van een aanslag op Willem Holleeder in opdracht van Wim Endstra, samen met onder meer “Grote” Willem P., een oud Hells Angels, een onderzoek dat overigens niets heeft opgeleverd. 

Intussen liep er ook al onderzoek naar Hells Angels in Acroniem dat leidde tot de verdenkingen van drugshandel, die De M. in de huidige zaak ten laste waren gelegd. Hij zou in 2004 onder meer amfetamine en xtc-pillen naar het Engelse Rochester hebben laten vervoeren. Hij kreeg van de rechtbank vijf jaar cel.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers: ‘In dat afgespitste onderzoek is onderzoeksmateriaal gebruikt dat in het kader van Acroniem is verkregen, en dat materiaal mag niet worden gebruikt. Maar om welke onderzoekshandelingen dat ging is niet meer helder te krijgen, zo vindt nu ook de advocaat-generaal.’

Maandag was nog een teamleider van de politie over de verschillende onderzoekshandelingen gehoord.

Willem de M. was allang op vrije voeten. Het gerechtshof is al sinds 2007 bezig met deze zaak.