OM: nog meer verdachten voor moord op “Aleki” Gillis

Voor de moord op Alexander “Aleki” Gillis, op 17 februari 2014 zijn nog meerdere verdachten niet aangehouden, zo bleek donderdagochtend op de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Door Wim van de Pol

Naast nabestaanden van Gillis waren daar de twee verdachten die nu terechtstaan aanwezig: Iliass K. (31) en Gökhan C. (30). Ze worden verdacht van medeplegen van de moord op Gillis en van voorbereidingshandelingen voor de moord op zijn neef, in de periode juli tot september 2014.

Vergismoord

Iliass K. is in december aangehouden voor medeplegen van de vergismoord op Stefan Eggermont in 2014 en op Massod Hosseini. Over die zaken zei de officier van justitie in het belang van dat onderzoek en van andere onderzoeken niets te willen zeggen. De verdachten zitten in die zaak in volledige beperkingen. In april zal de rechtbank besluiten of ze die drie moorden gelijktijdig gaat behandelen.

Spanje

In de zaak van de moord op Gillis is ook Dennis “Demis” M. verdachte (diens neef Dany is verdachte in de zaak van de moord op Eaneas Lomp). Dennis M. zit momenteel vast in Spanje op verdenking van het runnen van wietkwekerijen in de buurt van Alicante. Hij zal pas na behandeling van die zaak naar Nederland kunnen komen, aldus de officier. Behalve M. zijn er volgens justitie voor de moord op Gillis nog meer verdachten in beeld die nog niet zijn aangehouden.

Overlappen

Het onderzoek naar de moord op Gillis is deel van een groep onderzoeken die wat de verdachten betreft overlappen. In het geval van K. in ieder geval de moorden op Eggermont en Hosseini. Er is in het onderzoek bij één van de verdachten een, in de woorden van de officier van justitie, ‘to do-lijstje’ aangetroffen met daarop namen en adressen van criminelen (sommigen geliquideerd) en van familieden van criminelen.

Sporen op wapen

Er loopt nog onderzoek naar pgp-telefoons die zijn gevonden. Er is recent communicatie van e-mailadressen van de Ennetcom-server in Canada in het dossier gevoegd. Bepaalde e-mailadressen op die server koppelt de recherche aan de twee verdachten.

Verder moeten er nog getuigen worden gehoord en is er dna-onderzoek gaande naar sporen die zijn gevonden op het moordwapen. Dat wapen is op 28 oktober 2017 in Den Haag aangetroffen bij een andere persoon.

De advocaten Bénédicte Ficq en Guy Weski dringen aan op snelle behandeling van de zaak. Ze vrezen dat de voorlopige hechtenis zeer lang gaat duren, het is maar de vraag of de zaak in 2019 een inhoudelijke behandeling kan krijgen.

De voorlopige hechtenis van K. en C. is verlengd tot de volgende zitting op 7 april.

Zie ook:

Verdachten moord “Aleki” Gillis blijven vastzitten

‘Groep Martha achter Zaanse liquidatie’ (UPDATE)

Twee mannen vast voor liquidatie Zaandam (UPDATE)