OM onderzoekt bedreiging Kluivert

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Amsterdammer Danny K. oud-voetballer Patrick Kluivert ernstig heeft bedreigd. Dat zei de officier van justitie vanmorgen voor de rechtbank in Haarlem. Het Openbaar Ministerie wil dit dossier nog gaan voegen in de al omvangrijke serie verdenkingen die tegen K. en medeverdachte Dick Vrij voorliggen. De voormalige echtgenote van Kluivert, Angela van H. is verdachte van witwassen en een vriendin van Danny K..

Door @Wim van de Pol

Hechtenis

Maandag staan in een inleidende zitting Vrij en K. terecht voor onder meer gewoontewitwassen, afpersing en bedreiging. De twee zitten vast en zijn niet naar de rechtbank gekomen. Die moet na vanmiddag gaan besluiten of de voorlopige hechtenis van de twee zal worden geschorst of opgeheven. De advocaten van de twee vinden dat die moet worden opgeheven omdat er vooral veel belastends wordt gesuggereerd maar weinig met feiten wordt ondersteund. De twee zitten nu ongeveer zes maanden in voorlopige hechtenis.

Microfoontjes

Wat de dreiging tegen Patrick Kluivert inhoudt en waar die op is gebaseerd is nog niet duidelijk. Kluivert heeft in ieder geval één verklaring afgelegd maar die is niet belastend voor Danny K.. Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers probeert Kluivert vooral de politie van zijn lijf te houden en wil hij niets van de zaak weten. Mogelijk komen de aanwijzingen die de politie gebruikt van direct met microfoontjes afgeluisterde gesprekken van de verdachten.     

Dure horloges

Van dit soort "ovc-gesprekken" zitten er vele duizenden in het dossier. Een aantal jaren lang is Danny K. intensief afgeluisterd. De recherche interpreteert veel gesprekken op een belastende manier terwijl de advocaten spreken van sfeermaken en suggestie. Advocaat Kuijpers: 'Een onderzoek van drie jaar en vier maanden heeft het volgende opgeleverd tegen K.. Hij heeft rijke vriendinnen. Hij kent veel mensen. Hij mag graag bemiddelen. Hij houdt van dure horloges, die hij met winst verkoopt.'

240.000

De rijke vriendinnen betrekt het OM in het bewijs voor witwassen. De officier van justitie hield het voorbeeld voor van een vriendin die 240.000 euro kreeg gestort,  door K., of door iemand voor K., aldus de officier van justitie. De herkomst van het geld is crimineel, is de suggestie. Maar met welke criminele activiteiten K. dat precies zou hebben verdiend is niet duidelijk.

Paadje

Oud-Hells Angel-president Theo Huisman zou door Vrij en K. zijn mishandeld en afgeperst. Op zeker moment liepen de drie over een smal paadje in de natuur, K. voorop, Huisman in het midden. 'Je kon er alleen achter elkaar lopen', zei Jan-Hein Kuijpers. Toen ging H. plotseling 'klatsj' languit, aldus advocaat Kuijpers. K. had daar niets mee te maken, zei hij, dat was Dick Vrij. De politie interpreteerde in inhoud van ovc-gesprekken over het gebeurde en concludeerde dat K. en Vrij. gezamenlijk iets af wilden wikkelen met Huisman: 'Als hij dan bekent dan schoppen we hem in elkaar en de straat op.' Ze spraken in 'de wij vorm'.

De zitting gaat maandagmiddag verder. De advocaten willen dat de rechtbank een standpunt bepaalt over hoe er moet worden omgegaan met de duizenden uren aan geluidsopnames. En of er nog opnames zijn achtergehouden.  

Alle berichten over de zaak.