OM op vingers getikt in mensenhandelzaak

In een omvangrijke mensenhandelzaak in Drenthe en Friesland zijn deze week vier verdachten vrijuit gegaan omdat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de rechtbank een opeenstapeling van fouten heeft gemaakt. Mogelijk ontlastend bewijs werd achtergehouden en justitie negeerde bevelen van de rechtbank.

Door @Michael de Hoogh

De fouten van justitie leidden deze week tot niet-ontvankelijkheid van het OM. De verdachten gaan dus vrijuit.

Prostitutie

In 2010 werden vier mannen uit Drenthe en Friesland aangehouden op verdenking van mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. De mannen zouden Braziliaanse vrouwen onder dwang in de prostitutie hebben laten werken. Drie van die vrouwen deden aangifte.

Telefoontaps

Naar de verdachten was al eerder onderzoek gedaan onder de namen Erebus en Farmer en in die zaken is veel fout gegaan. Zo heeft justitie in één onderzoek in de periode van 11 januari 2010 tot 5 februari 2010 een telefoonlijn getapt zonder machtiging van de rechter-commissaris. In een ander onderzoek naar de verdachten zijn verslagen van telefoontaps weer vernietigd waarna onduidelijk is gebleven of die gebruikt zijn voor het lopende onderzoek.

B9-verklaring

Volgens de rechtbank Noord-Nederland zijn hierdoor ‘de verdedigingsbelangen geschaad’. Maar er is meer. Want na deze twee onderzoeken is het OM weer een nieuw onderzoek gestart naar de verdachten. Daarbij zouden Braziliaanse vrouwen, die volgens justitie door de verdachten werden gedwongen tot prostitutie, zijn aangezet tot een zogenoemde B9-verklaring. Een aangifte doen in ruil voor een verblijfsvergunning.

Onrechtmatig

De verdediging had vervolgens aangegeven die vrouwen in Brazilië te willen horen als getuigen. Vervolgens zijn rechercheurs zonder medeweten van de rechtbank en de verdediging naar Brazilië gereisd om die vrouwen ook te horen. En dat was onrechtmatig volgens de rechtbank.

Deze opeenstapeling van fouten door het OM heeft uiteindelijk tot niet-ontvankelijkheid geleid. Een jarenlang onderzoek, begonnen in 2008, wat uiteindelijk niets heeft opgeleverd door vormfouten van justitie.