OM zoekt Matrixx-moordenaar

Het Openbaar Ministerie is al maanden op zoek naar June A. (45) uit Nieuwegein, die in de nacht van 3 november 2002 onder invloed van drank en drugs twee portiers van de voormalige Nijmeegse discotheek The Matrixx neerschoot, nadat hij even daarvoor wegens wangedrag de club was uitgezet. Daarbij kwam een portier om het leven, de ander raakte zwaargewond. A. is inmiddels op vrije voeten, maar justitie wil hem nu weer achter de tralies.


Spoorloos

Volgens de Gelderlander ontbreekt van June A. sinds april 2018 ieder spoor, zo bleek afgelopen week in de rechtbank van Arnhem. Het vermoeden bestaat dat A., die is geboren in Curaçao, naar het buitenland is afgereisd. Een woordvoerder van justitie zegt dat niemand weet waar de man is: ‘Niet alleen voor ons is de verdachte onbereikbaar, ook familie en vrienden hebben al maanden niets meer van hem vernomen. Hij lijkt met de noorderzon te zijn vertrokken.’

Reclassering

A. werd in 2003 door de rechtbank veroordeeld tot 18 jaar celstraf wegens moord en een poging tot moord, in hoger beroep is die straf later ingekort tot 16 jaar. Na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten, kwam de Antiliaan in 2014 op vrije voeten. Daarbij werd als voorwaarde gesteld dat hij contact zou houden met de reclassering. Sinds april van dit jaar komt A. zijn afspraken met de reclassering echter niet meer na. Daarom wil het OM dat hij weer de cel in gaat om daar zijn resterende strafdeel uit te zitten.

Aanhoudingsbevel

Een eerste verzoek daartoe, begin juni, liep spaak omdat de man onvindbaar was voor politie en justitie. De zaak is toen uitgesteld naar 1 augustus, maar opnieuw verscheen de verdachte niet ter zitting. Justitie heeft inmiddels een aanhoudingsbevel de deur uitgedaan.

Wapen leeggeschoten

June A. was in de nacht van 3 november 2002 door portiers uit de Nijmeegse discotheek gezet omdat hij problemen veroorzaakte in de hal. Daarop belde hij naar zijn vriendin Bianca B., die op dat moment in toenmalig nachtclub De Ambassadeur was samen met Steven V. A. vertelde dat hij ruzie had en het wapen van V. nodig had. Met het wapen reed Bianca B. haar vriend vervolgens naar The Matrixx waar A. vanuit de deuropening het wapen leegschoot op de portiers.

Passageproces

June A. was vroeger goed bevriend met Gilbert Rommy, de zoon van Henk Orlando Rommy alias ‘De Zwarte Cobra’. Die zit in Amerika een gevangenisstraf van 20 jaar uit wegens de smokkel van xtc. In 2014 werd June A. opgeroepen om te getuigen in het liquidatieproces Passage. Dit omdat Jake B. een verklaring over hem had afgelegd over een ontmoeting met Moppie Rasnabe in Diemen.