OM: opdrachtgever Twentse liquidatiepogingen zit in Duitsland

Het Openbaar Ministerie in Almelo richt zich op een opdrachtgevers van meerdere liquidatiepogingen in Twente. Dat zouden twee mannen zijn die in Duitsland in de cel zitten. Dat zei de officier van justitie woensdag op een pro forma-zitting in de zaak van vier verdachten die terechtstaan voor de uitvoering van de pogingen.

Kapper

De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis van Henri W. (37), Maurits R. (24), Dano van V. (19) en Thomas M. (24), te laten voortduren, aldus TC/Tubantia.  Henri W. zou begin vorig jaar in Enschede een Turkse kapper in brand hebben geschoten en enkele dagen later een man hebben beschoten. Beide slachtoffers overleefden de aanslagen ternauwernood.

Duitsland

R. wordt verdacht van twee brandstichtingen in woningen in Almelo, waarbij Van V. en M. zouden hebben geholpen. Ook van een aanslag net over de grens in het Duitse Gronau vermoedt justitie dat de vier betrokkenheid hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de aanslagen in opdracht van de Nederlander Simo D. zijn uitgevoerd. D. zit in Duitsland een langere celstraf uit. Vanuit de gevangenis zou hij opdrachten hebben gegeven. Een vertrouweling van D., ook een bekende uit de Twentse onderwereld, zou hierbij een rol hebben gespeeld.

Getuigen

Er zijn volgens justitie meerdere getuigen die bij de politie hebben verklaard dat Simo D. het grote brein achter de aanslagen zou zijn. Een van die getuigen, die zegt te vrezen voor zijn leven, heeft ook verklaard dat Henri W. ‘de klussen’ zou hebben uitgevoerd voor 26.000 euro.

Het onderzoek in de zaken is nog niet klaar. Over drie maanden is de volgende zitting.

Voorgaande berichten:

Kapper in opdracht in brand gestoken’

Man aangehouden om liquidatiepoging

Verdachte poging liquidatie Enschede opgepakt