OM: ‘opvallend veel Albanezen in Nederland’

De autoriteiten luiden voor de derde keer dit jaar de noodklok over zware criminaliteit door Albanezen. Donderdag spreken Amsterdamse officieren van justitie in Het Parool en De Telegraaf hun zorg uit over het aantal Albanezen dat hier verblijft.

20.000

Uit onderzoek trekt men de conclusie dat er naar schatting 20.000 voor korte of langere tijd in Nederland zijn, terwijl er maar 800 hier staan ingeschreven bij de gemeente. Dat is opvallend. ‘Schrikbarend’, vinden de officieren van justitie.

‘Albanezen slaan toe’, zo luidt een kop in De Telegraaf vandaag. Officier van justitie Maaike van Kampen spreekt in twee kranten het ernstige vermoeden uit dat dat er vele van die 20.000 Albanezen om criminele motieven in Nederland zijn, en zich hier schuil willen houden.

Albanese websites

Het onderzoek is gedaan door een gespecialiseerd bureau dat afgelopen zomer een maand lang het bezoek op de meest bezochte Albanese websites analyseerde, en met name keek naar smartphone- en tablet-gebruikers die vanuit Nederland inlogden.

In de onderzoeksperiode waren dat 35.953 unieke bezoekers met een smartphone en 4475 met een tablet. Gecorrigeerd naar bezit van meerdere apparaten komen de onderzoekers uit op een schatting van 20.000.

Prima lokatie

Volgens justitie waren de meeste van hen geen vakantiegangers die een maand in Nederland waren.

Het was al bekend dat veel Albanezen Nederland en Amsterdam zien als een prima lokatie om drugshandel te bedrijven en geld wit te wassen. De politie schroefde het aantal onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit door Albanezen dit jaar en vorig jaar op.

Overigens vinden ook mensen met andere nationaliteiten Nederland en Amsterdam een goede uitvalsbasis, met name Italianen, Britten, Colombianen, Turken, Ieren en andere Oost-Europeanen dan Albanezen.

In welke mate Albanezen zich bezig houden met zware criminaliteit is niet duidelijk. Justitie zegt dat Albanezen in Nederland met name actief zijn in cocaïnehandel.

Andere berichten over Albanese criminelen in Nederland:

Politie: Albanezen dik in Amsterdamse cokehandel

‘OM Amsterdam adviseert visumplicht Albanezen’