OM overweegt nieuw dna-onderzoek

Het Openbaar Ministerie bekijkt of een groot dna-verwantschapsonderzoek mogelijk is in de zaak voor de moord op Milica van Doorn uit Zaandam. Het destijds meisje 19-jarige meisje werd in 1992 vermoord. Na de aanhouding voor de moord op Marianne Vaatstra na dergelijk onderzoek, hoopt het OM ook op een doorbraak voor deze moordzaak. Dat meldt RTV Noord Holland.

Bij een dna-verwantschapsonderzoekhoeft een match niet per se naar de dader te leiden, het kan ook een familielid zijn van een verdachte. Dergelijk onderzoek is pas mogelijk sinds een wetswijziging op 1 april 2012.

De zaak-Vaatstra was het eerste grote dna-verwantschapsonderzoek in Nederland. Bijna 7300 mannen werden opgeroepen wangslijm af te staan. Het was een ‘laatste en ultieme’ poging om de dader van de moord in 1999 te vinden. Maandag werd werd bekend dat er een verdachte is opgepakt.

Het OM heeft nu het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd om een adviesrapport te schrijven over de mogelijkheden in de zaak van de moord op Milica van Doorn. Zij verdween op de terugweg naar huis nadat ze op een feestje was geweest. Haar lichaam werd later gevonden in een vijver bij de kerk. Haar hals is doorgesneden en ze heeft een diepe steekwond onder haar kin. Ook blijkt dat ze ernstig seksueel misbruikt is.

De belangrijkste dadersporen zijn sperma en een schaamhaar. Daar werd tien jaar later een dna-spoor uit geïsoleerd. De reguliere vergelijkingen met dna-profielen, onder meer uit de databank van verdachten, leverde niks op.

Lees ook:

dna-match in zaak Vaatstra

Mega-cold case ten einde

‘Meer dan dna-bewijs nodig tegen verdachte’