OM pakt 20 miljoen van ondergronds bankieren

De politie en het Openbaar Ministerie hebben in 2014 bijna 20 miljoen euro misdaadgeld van ondergrondse bankiers in beslag genomen. Met ondergronds bankieren worden geldbedragen afgeleverd die tegen een vergoeding in het buitenland cash kunnen worden opgenomen.

Team

Het is een manier om geld wit te wassen of drugs aan te kopen, maar in bepaalde delen van de wereld ook een wijze van bankieren voor gewone mensen. Binnen de landelijke eenheid richt een team in het bijzonder zich op de bestrijding van ondergronds bankieren. Zij krijgen daarbij bijstand van enkele andere teams van de politie.

Capelle

De bankiers werken vanuit winkels, bedrijven of woningen. In februari 2014 heeft de politie 2,5 miljoen euro in een criminele geldcentrale in Capelle aan den IJssel ontdekt. Geldkoeriers vervoeren het geld vaak in schoenendozen, plastic boodschappentassen en verborgen ruimtes in auto’s. In maart 2014 werd 359.000 euro gevonden in een vrachtwagen vol sinaasappels. Het geld was verstopt tussen de lading en achter het dashboard van de auto.

Verdachten

Advocaten tipten Crimesite het afgelopen jaar regelmatig dat de politie bijvoorbeeld bij “verkeerscontroles” of bij “verdacht gedrag” schijnbaar toevallig grote geldbedragen in beslag neemt. Die advocaten vermoedden dat de politie uit onderzoeken kennis had van geldkoeriers en hun auto’s en alleen het geld in beslag leek te nemen zonder verder de organisatie erachter voor de rechter te brengen.

Transactie

Die systematiek lijkt overeen te komen met het persbericht van het landelijk parket. Het afgelopen jaar zijn er wel 80 verdachten aangehouden maar het Openbaar Ministerie zegt ervoor gekozen te hebben om niet alle zaken op zitting te laten voorkomen. Aan geldkoeriers- en bankiers wordt doorgaans een transactie aangeboden van tussen de 5 en 10 procent van het aangetroffen, geldbedrag. In 2014 gingen 41 verdachten akkoord met het transactievoorstel van de officier van justitie. Het hoogste transactiebedrag dat betaald werd was 127.000 euro.

Afgeroomd

Dat houdt in dat we er vanuit moeten gaan dat in sommige gevallen de politie de achterliggende organisatie in stand heeft gehouden, mogelijk uit capaciteitsgebrek bij de recherche, maar wel de winst deels heeft afgeroomd. In totaal heeft in 53 verschillende onderzoeken 16.8 miljoen euro contant geld in beslag genomen. Criminelen deden afstand van ruim 8,9 miljoen euro. 7,4 miljoen euro is door de rechter verbeurd verklaard.

Zie ook:

7 miljoen van ondergrondse bankiers gepakt