OM pakt bitcoins van drugshandelaars af

Het Openbaar Ministerie heeft 147 bitcoins (ter waarde van 20.000 euro) in beslag genomen van een organisatie die in xtc handelde. De organisatie uit Groningen en Drenthe handelde in de drugs via de online zwarte marktplaats Silk Road, meldt misdaadverslaggever Mick van Wely.

De criminelen werden in april 2013 al opgepakt. De koers van de bitcoins is sindsdien flink gestegen; de 147 bitcoins zouden nu ruim een ton opleveren.

In april werden zeven verdachten opgepakt. De drugs werd geproduceerd in Westerbork. Volgens hoofdverdachte Van G. zijn er zeker 200.000 pillen geproduceerd. De pillen werden voornamelijk in Duitsland verkocht.

Online zwarte markt

Daarvoor werd de online zwarte marktplaats Silk Road gebruikt. Daar kan volledig anoniem worden gehandeld in onder meer wapens, huurmoorden en drugs. Deze website alleen bereikbaar was via het TOR-netwerk, dat internetverkeer via een omweg verzendt waardoor het moeilijk te traceren is voor politie en justitie.

Silk Road werd afgelopen jaar opgerold, waarna voor meer dan 21 miljoen euro aan bitcoins in beslag werd genomen. Inmiddels is Silk Road weer in de lucht. De marktplaats is nu nog beter afgeschermd.