OM plukt weer wat meer van criminelen

Het OM heeft samen met onder meer de Belastingdienst, FIOD en de douane in 2015 143,5 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat is 7,5 miljoen meer dan in 2014. Het geld is meestal verdiend met drugshandel, fraude of diefstal. De afgelopen jaren stijgt het bedrag dat wordt geplukt, maar het blijft een klein bedrag ten opzichte van de miljarden euro’s die in de criminaliteit rondgaan.

In 2012 werd er nog maar voor 50 miljoen euro geplukt. Dat bedrag is nu dus bijna verdrievoudigd. Volgens het OM komt dat omdat de verschillende overheidsdiensten beter samenwerken, en bekijken welke dienst het meest geschikt is om een crimineel aan te pakken.

Witwassen aanpakken

Volgens het OM is het plukken van criminelen een goede methode om criminaliteit te bestrijden, omdat veel criminelen een celstraf incalculeren als beroepsrisico. Maar als hun geld wordt afgepakt, verliezen criminelen ook hun status in het criminele milieu, aldus het OM.

In de komende jaren hoopt justitie nog meer geld af te gaan pakken. Er zal extra worden ingezet op de aanpak van witwassen.