OM: psychotherapeut niet meer verdacht

Het Openbaar Ministerie in Groningen seponeert de zaak tegen de 42-jarige psychotherapeut Benjamin N. (42) uit Groningen. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn hoogzwangere vrouw. Dat meldt De Telegraaf.

Onderzoek

Inmiddels is uit aanvullend forensisch onderzoek gebleken dat Swaniek Wouda (39) zo goed als zeker is overleden aan complicaties tijdens de zwangerschap. En niet door een misdrijf, zo meldt de Telegraaf. Wouda werd in juni vorig jaar dood aangetroffen in een woning aan de Star Numanstraat in Groningen.

Zwangerschapsvergiftiging

De politie pakte al snel daarna N. op omdat er sterk vermoeden was dat hij betrokken was bij haar dood. De vrouw was ernstig ziek geworden en uit een eerste forensisch onderzoek concludeerde justitie dat er sprake was van een misdrijf. Maar vrienden en familie van het stel waren ervan overtuigd dat de vrouw was overleden door een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. Na drie weken stelde de rechtbank N. op vrije voeten omdat er het bewijs geen langere hechtenis rechtvaardigde.

Schadeclaims

Het Openbaar Ministerie geeft niet altijd even snel toe dat strafrechtelijk onderzoek kennelijk onterecht is geweest. Als de reden voor het sepot is dat de verdachte ten onrechte als verdachte is aangemerkt dan heeft deze in principe recht op een schadevergoeding. Het OM probeert schadeclaims te vermijden. Voorbeelden van zaken waarbij het OM jarenlang alles op alles heeft gezet om voor de rechter toch staande te houden dat er van misdrijven sprake was zijn de zaken tegen Robert Hörchner en de Lelystadse “moordzaak”. In die laatste zaak zat een vrouw drie jaar in voorlopige hechtenis. De Hoge Raad veegde die zaak vorige week definitief van tafel nadat het OM ‘een evident kansloze‘ cassatie had ingediend.