OM: ruim kwart eeuw voor witwassen

Tegen negen verdachten heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag in totaal meer dan 25 jaar aan celstraffen geëist in een grote witwaszaak. De verdachten zouden miljoenen euro’s hebben witgewassen om onder meer cocaïnehandelaren in Colombia te kunnen betalen.

‘De algemene indruk is er een van een zeer professionele organisatie die buitengewoon druk is geweest met het omzetten van miljoenen en nog eens miljoenen’, aldus de officier van justitie tijdens de zitting maandag in de rechtbank Rotterdam.

Cokehandelaren

Volgens het OM organiseerden de verdachten geldtransporten van miljoenen euro’s om cokehandelaren in Colombia te kunnen betalen. Daarbij werd gebruik gemaakt van koeriers. die reis- en verblijfskosten betaald kregen, en met geprepareerde koffers en rugtassen op het vliegtuig werden gezet.

Die koeriers waren meestal Colombiaanse vrouwen. In een geval is een vrouw onderschept met 204.000 euro verborgen in de trekstangen van haar koffer.

Miljoenen

In het onderzoek is voor het OM duidelijk geworden dat het ging om een witwasproces van ruim 50 miljoen euro. Bij een van de verdachten werd ruim een miljoen euro in de woning aangetroffen. Enkele andere verdachten stonden ook terecht voor voorbereiden van drugshandel, drugsbezit en vuurwapenbezit.