Samir A. vervroegd vrij (UPDATE)

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, blijft Samir A. nog zeker een jaar in de gevangenis en komt hij dus niet in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat heeft het OM woensdag bekend gemaakt tijdens een zitting in de rechtbank in Rotterdam. A. zit een 9-jarige celstraf uit wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen. De rechtbank besliste anders en Samir A. komt vervroegd vrij.

Normaal gesproken zou Samir A. op 5 september in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Dan heeft hij namelijk tweederde van zijn 9-jarige celstraf uitgezeten. De rechtbank in Rotterdam ziet geen reden om Samir A. langer vast te houden en dus komt de veroordeelde terrorist vervroegd vrij.

Volgens het OM is de kans op recidive nog te groot en moet hij nog zeker een jaar vast blijven zitten. De rechtbank ziet dat dus blijkbaar anders.

A. werd in 2005 aangehouden. Hij was lid van de zogenoemde Hofstadgroep, die terroristische aanslagen zouden voorbereiden.

In september vorig jaar werd A. nog aangehouden in de Rotterdamse gevangenis De Schie. Hij zou volgens het OM een aanslag aan het voorbereiden zijn vanuit zijn cel. Uiteindelijk ging het OM niet over tot vervolging wegens gebrek aan bewijs.