OM: schietpartij Carline was doodslag

De advocaat-generaal van het Openbaar Minsiterie heeft donderdag voor het gerechtshof van Amsterdam in hoger beroep 20 jaar cel geëist tegen de 44-jarige Ali G. die op 4 mei 2011 in Amsterdam twee mensen doodschoot in Garage Carline in Amsterdam. 

Geld

G. kreeg van de rechtbank 25 jaar cel voor moord. Het OM vindt nu dat er sprake was van doodslag en geen moord. Soner Akpinar (27) en Ismail Akca (26) kwamen bij de schietpartij om het leven en Selim Akpinar (29) raakte zwaar gewond. In de visie van het Openbaar Ministerie had G. een meningsverschil over geld met twee broers. De broers gingen op de bewuste dag naar het garagebedrijf  aan de Limmerick in Amsterdam omdat de eigenaren hen nog geld schuldig zouden zijn. Deze eigenaren belden verdachte omdat ze het geld aan hem zouden hebben uitbetaald. In het kantoor troffen ze elkaar. De broers waren met in totaal vier mensen, verdachte met drie. Na heen en weer gepraat en geschreeuw trok verdachte een wapen, evenals één van de broers. De boel werd in eerste instantie gesust echter kort daarna volgde een schietpartij waarbij één broer en iemand die met hen mee kwam werden doodgeschoten. De andere broer raakte zwaargewond. Ook verdachte werd door een kogel geraakt.

Geen moord

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 25 jaar cel voor moord, na een eis van de officier van justitie tot levenslang eveneens voor moord. De verdachte stelde hoger beroep in. De advocaat-generaal komt in hoger beroep niet tot een bewezenverklaring voor moord maar voor doodslag. ‘De Hoge Raad heeft inmiddels zwaardere eisen gesteld aan de bewezenverklaring van de voorbedachte raad. De lat ligt hoog. Er zijn sterke aanwijzingen voor voorbedachte raad maar dat is niet voldoende om aan de aangescherpte eisen van de Hoge Raad te voldoen. Er is derhalve sprake van doodslag’, zei de advocaat-generaal.

Passend

De advocaat-generaal is van mening dat de geëiste straf van 20 jaar passend is bij de ernst van het feit en de ‘lichtere’ kwalificatie ervan. ‘Feit is dat verdachte twee mensen heeft gedood en een ander zwaar heeft verwond. De dodelijke slachtoffers waren jonge mannen. Eén van hen was vader van twee heel jonge kinderen. Het verlies en verdriet voor de nabestaanden is enorm’, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Eerdere berichten over de zaak.