OM: ‘schietpartij was drugsruzie tussen MC’s’

De 35-jarige Helmonder die op 4 oktober vorig jaar aan het schieten was op mensen met een No Surrender-shirt aan is lid van Satudarah MC. Dat heeft de officier van justitie volgens het Eindhovens Dagblad gezegd voor de rechtbank in Den Bosch. De schietpartij zou het resultaat zijn geweest van een ruzie om drugs tussen de motorclubs No Surrender en Satudarah. Mensen met No Surrender-outfit probeerden een woning aan de Eindhovense Medoclaan binnen te komen.

Noodweer

Op de zitting vroeg het Openbaar Minsterie verlenging van de voorlopige hechtenis van de verdachte. Advocaat Arthur van der Biezen zegt dat zijn cliënt op bezoek was in de woning die werd bestormd en had hij niks te maken met het incident. Hij moest vervolgens, toen hij zag dat er werd geschoten, zichzelf verdedigen. Hij kan daarom volgens de advocaat een beroep doen op noodweer.

Pistool

De officier van justitie trekt dat ernstig in twijfel en wijst erop dat uit camerabeelden blijkt dat de verdachte al terugliep naar de woning toen hij een pistool uit zijn zak haalde en ook bleef schieten toen de andere partij al wegvluchtte. Volgens de officier van justitie blijkt uit beelden van een paar dagen eerder dat de verdachte toen ook al een pistool bij zich had en was gekleed in Satudarah-kleding. De andere partij, een drugsdealer uit Valkenswaard volgens het OM, was lid van No Surrender.

Aanhouding

De verdachte die woensdag is opgepakt was de bewoner van de woning aan de Medoclaan. Hij wordt verdacht van wapenbezit en van een overval vorig jaar in Tilburg. Daarbij zou ook dna van deze verdachte zijn gevonden. Aan de zijde van No Surrender heeft de politie tot dusver een arrestatie verricht. De overige zes betrokkenen zijn nog voortvluchtig.

Woordenwisseling

De schietpartij was ontstaan na een woordenwisseling met twee mannen uit de villa. Volgens justitie was de aanleiding voor de schietpartij een conflict tussen de bewoner van de villa en de drugsdealer uit Valkenswaard. ‘Ze werden niet onverhoeds overvallen’, zei de officier van justitie. De 35-jarige verdachte zei dat de motorclubs er niets mee te maken hebben.