OM sluit transacties vastgoedfraude

Het Openbaar Ministerie heeft met verschillende verdachte partijen in de vastgoedfraudezaak een schikking getroffen. Drie bedrijven moeten een boete betalen: Trimp & Van Tartwijk Property Performance, Justified & Ancient en Recolte BV. in totaal bedragen de boetes 2,5 miljoen euro, waarvan Trimp & Van Tartwijk 1,5 miljoen betalen. Directielid H. Trimp moet zelf nog een boete van 350.000 euro betalen en krijgt een werkstraf gekregen van 120 uur. De bedrijven en Trimp zijn verdachte van valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

De feiten zijn gepleegd rond transacties in het project Eurocenter aan de Amsterdamse Zuidas waarbij valse facturen, overeenkomsten en kostenbegrotingen werden opgesteld.

Rabo Vastgoed (voorheen Bouwfonds) en het Philips Pensioenfonds zijn voor flinke bedragen opgelicht. De verdachte bedrijven hebben met de gedupeerden een schikking getroffen.

De strafzaken tegen onder meer Trimp en van Van Tartwijk lopen parallel aan deze schikking gewoon door. De rechtbank Haarlem gaat naar verwachting in februari 2011 de zaken inhoudelijke behandelen.

De hoofdverdachten in de vastgoedfraude, voormalige directieleden van Bouwfonds, staan momenteel terecht in Haarlem.

Lees ook:

‘Fiscus geeft miljoenen terug’

Grootste vastgoedfraude ooit voor rechter