OM start onderzoek naar Demmink

Het Openbaar Ministerie (OM) is gestart met het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig topambtenaar Joris Demmink. Demmink wordt verdacht van verkrachting van twee minderjarige jongens in Turkije, halverwege de jaren negentig. Het strafrechtelijk onderzoek zal zich in ieder geval richten op de onderzoeksopdrachten die het gerechtshof heeft geformuleerd. Daarnaast zullen mogelijke andere aanwijzingen die samenhangen met de verdenking zoals het hof die heeft vastgesteld, worden meegenomen, meldt het OM.

Er komt een onderzoeksteam dat bestaat uit rechercheurs van de Rijksrecherche en zedenrechercheurs van de politie. Het strafrechtelijk onderzoek wordt vanuit het Landelijk Parket geleid door twee officieren van justitie.

Het Openbaar Ministerie zal tevens de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag verzoeken een onderzoek te openen. De rechter-commissaris kan in dit kader ook zelf onderzoek verrichten naar de verdenking tegen de heer Demmink. Het onderzoek vergt dat er opsporingshandelingen worden verricht in Turkije. Het Openbaar Ministerie verwacht het onderzoek binnen een jaar af te ronden. Dat meldt het OM woensdag.

Twee weken geleden besloot het gerechtshof in Arnhem dat het OM onderzoek moet doen naar Demmink in verband met de vermeende verkrachtingszaak. In 2010 hebben de twee jongens aangifte gedaan tegen Demmink waarna het landelijk parket een "oriënterend onderzoek" startte. In februari 2012 besloot het landelijk parket geen vervolging te starten. Het gerechtshof vindt dat het OM wel tot vervolging over moet gaan.

Lees alles over de Demmink.