OM stookt vuurtje tegen Holleeder verder op (UPDATE)

Op de pro forma-zitting vrijdag tegen Willem Holleeder vroeg het Openbaar Ministerie aan de rechtbank in Amsterdam Holleeder nog drie maanden langer in voorarrest te houden. Het OM bracht een nieuwe dagvaarding uit. Holleeder wordt nu verdacht van vijf onderwereldmoorden, een aantal pogingen tot doodslag en een aantal pogingen tot moord.

Door @Wim van de Pol

Er kwam ook nieuwe bewijs tegen Holleeder op tafel. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er vijftien heimelijk opgenomen gesprekken tussen Holleeder en zijn zus Astrid. Deze onderonsjes vonden plaats tijdens wandelingen en in restaurants. Willem Holleeder wist niet dat zijn zus, tevens strafadvocaat, al langere tijd gesprekken heimelijk opnam.

Onderonsjes

De gesprekken die zijn opgenomen tussen 2013 en 2015. Twee recente gesprekken zijn nu uitgewerkt. Het zijn gesprekken over de consequenties van de verklaringen van kroongetuige Fred Ros en een gesprek over Sonja Holleeder, de weduwe van Cor van Hout. Dit gesprek lijkt te suggereren dat Holleeder plannen maakte om zijn zus Sonja te laten liquideren. Ook zijn er aantekeningen van Astrid Holleeder gevoegd aan het dossier. Ze maakte die naar aanleiding van gesprekken met Holleeder.

Wanneer?

Het is niet precies bekend wanneer zij daarmee is begonnen. De twee zussen en Sandra den Hartog, ex van zowel Sam Klepper als Willem Holleeder, begonnen ruim twee jaar geleden met het afleggen van geheime verklaringen tegenover politie en justitie. Justitie verdenkt Holleeder ervan betrokken te zijn geweest bij de dood van Cor van Hout (203), Sam Klepper (2000), John Mieremet (2002), Cor van Hout (2004) en Willem Endstra (2004). Daarnaast is hij verdacht van opdracht geven tot enkele aanslagen die mislukten. En ook van poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Willem Endstra dood werd geschoten en de doodslag op Robert ter Haak die Cor van Hout vergezelde.

Zie ook:

‘Holleeder wilde acht mensen doden’

Holleeder nu vervolgd in zeven moordzaken (UPDATE)