OM: strijd tegen Brabantse criminaliteit duurt lang

De nieuwe voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie zegt in het Algemeen Dagblad dat het nog minstens tien jaar zal duren voordat er een einde komt aan de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld in Noord-Brabant.

Gerrit van der Burg (57) zegt dat de drugscriminaliteit de tentakels zeer diep in de Brabantse samenleving heeft zitten. Van der Burg is sinds drie maanden de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Van der Burg:

De grote mate van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is zó serieus en ernstig dat we er nog jaren mee bezig zijn. Minstens tien jaar. Dat is voor mij nog de ondergrens.

De OM-topman vindt dat de bovenwereld zich te vaak laat verleiden om in zee te gaan met criminelen: ‘De verleidingen zijn groot. Ook voor een reisbureau, dat voor 20.000 euro een trip voor een hele familie mag organiseren. Als er maar cash kan worden afgerekend.’

Sinds een jaar of vijf ziet Van der Burg wel verbetering door met de brede aanpak van verschillende overheidsorganen criminelen te hinderen. ‘Criminelen proberen macht terug te krijgen’, zegt Van der Burg. Volgens hem verklaart dat gevallen van intimidatie van ambtenaren  of burgemeesters.