OM stuurt GBL-handelaren een mail

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn donderdag een actie begonnen tegen de verkoop van de grondstof GBL (gamma-butyrolacton). Zeker 22 grote GBL-handelaren hebben een mail gehad over de risico’s van de grondstof en dat het verhandelen strafbaar is. GBL is de grondstof voor de populaire hardrug GHB.

De 22 grote GBL-handelaren biede de vloeistof via webwinkels aan, zo meldt het OM. GHB wordt sinds vorig jaar in Nederland gezien als harddrug.

Door de plaatsing van GHB op lijst I is het ook mogelijk geworden de handel in GBL strafrechtelijk te vervolgen. Daarom hebben het OM en de politie de handelaren via een mail gewaarschuwd.

Strafzaak

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bereidt een grote strafzaak voor tegen een GBL handelaar uit Rhoden. De man is in september 2012 aangehouden vanwege de handel in GBL. Er werd beslag gelegd op 42.000 liter GBL. In januari 2013 is de verdachte opnieuw aangehouden, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Daarbij werd nog eens 5200 liter van de vloeibare stof in beslag genomen. Deze handelaar zit nog altijd in voorlopige hechtenis.

Vorige maand heeft de rechtbank Den Haag  voor het eerst een GBL handelaar veroordeeld, zo meldt het OM.