OM: voor tonnen aan zorggeld verduisterd

De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft woensdag vier panden in den Haag en één in Rotterdam doorzocht in een onderzoek naar fraude met persoonsgebonden budget (PGB). Er verdween geld uit een zorgstichting voor mensen die hulpbehoevend zijn.

Tonnen

Een deel van de cliënten is de Nederlandse taal niet machtig. Volgens het Openbaar Ministerie wordt omvang van de fraude nog onderzocht. Vermoedelijk gaat het om tonnen. De verdachten zijn een zorginstelling en een stichting die de gelden beheert voor cliënten die zorg nodig hebben.

Bestuurders

Ook twee bestuurders/werknemers zijn als verdachte aangemerkt. Een deel van de cliënten is de Nederlandse taal niet machtig. Het vermoeden is dat de verdachten met DigiD van cliënten hebben ingelogd bij onder andere de Sociale Verzekerings Bank (SVB). Zij zouden minder zorg hebben geleverd dan gefactureerd. De onrechtmatig verdiende gelden zouden vervolgens zijn witgewassen.

Bij de doorzoeking van drie woningen en een bedrijfspand in Den Haag en een bedrijfspand in Rotterdam is administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Dit team is onderdeel van de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.