‘OM-top moet vertellen over kroongetuige-deal’ (UPDATE)

De advocaat van de levenslang gestrafte Jesse Remmers wil de voormalige baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer als getuige horen over kroongetuige Peter la Serpe. Advocaat Sander Janssen zei donderdagmorgen dat vaststaat dat het OM over de afspraken met La Serpe de rechtbank heeft misleid.

Door @Wim van de Pol

Tijdens het hoger beroep in het Passage-proces in de bunkerrechtbank op Schiphol mochten de advocaten van Dino Soerel en Jesse Remmers, die wegens moorden een levenslange straf riskeren, hun nadere onderzoekswensen toelichten. De rechtbank stelde in de loop van de afgelopen jaren in het Passage-proces vast dat de (financiële) toezeggingen die La Serpe, in ruil voor zijn verklaring over Remmers en Soerel zou ontvangen, steeds anders bleken te zijn dan het OM voorspiegelde. Aanvankelijk was er helemaal geen sprake van dat La Serpe een vergoeding zou ontvangen. Janssen zei:

Bewust is er een beeld gecreëerd over de afspraken met La Serpe dat niet juist is. De informatieverstrekkig was voortdurend misleidend en onjuist. Op welk niveau van het Openbaar Ministerie was men daarvan op de hoogte?

Brouwer

Daarover vraagt Janssen de oud-voorzitter van het College van Procureurs-Generaal Harm Brouwer (foto rechts) als getuige. Volgens Janssen hebben officieren van justitie als getuigen onder ede steeds verklaard dat is geopereerd ‘binnen de kaders’ die de top het Openbaar Ministerie heeft gesteld. Janssen wil weten elke kaders dat dan zijn. Hij vindt dat Brouwer de destijds kersverse wet over de kroongetuigen in de zaak van la Serpe geheel naar eigen inzicht heeft toegepast, bijvoorbeeld door vergaande afspraken over beloning van La Serpe te laten maken. Janssen wil weten waarom Brouwer dat deed.

1,4 miljoen

Op zeker moment bracht de NOS naar buiten dat La Serpe in totaal 1,4 miljoen euro aan vermogen zou ontvangen. La Serpe zelf bevestigde dat. Maar het Openbaar Ministerie weigerde commentaar. Janssen:

Was het nu waar? Het verschil tussen wat er aanvankelijk gezegd is door het OM en de NOS-info is te groot. Ik wil weten wat de precieze afspraken zijn geweest. Breng je door dat te zeggen de getuigenbescherming of La Serpe in gevaar? Dat geloof ik niet.

Veilig wonen

Janssen (foto links) voorziet dat er nog minder transparantie dreigt over de deals die het Openbaar Ministerie recent sloot of nu aan het sluiten is met getuigen. Ze hoeven geen kroongetuige meer te worden. Janssen:

Voor  het Openbaar Ministerie is het veel aantrekkelijker om alleen nog getuigenbescherming te beloven.

Volgens Janssen kunnen er dan namelijk financiële toezeggingen aan getuigen worden gedaan zonder dat die ooit door rechters hoeven te worden bekeken, omdat het uitsluitend over hun veiligheid gaat. Zo krijgt de bedreigde getuige Hidir K. – die in de zaken tegen Soerel, Willem Holleeder en de verdachten van de Endstra-moord wordt ingezet – wel degelijk een geldbedrag. Maar die beloning is volgens het Openbaar Ministerie alleen bestemd voor ‘veilig wonen, werken en leven’. En daarmee blijven gegevens over die vergoeding verder sowieso geheim.

Het gerechtshof neemt medio september een beslissing over alle verzoeken.

Zie ook:

‘Ros reed níet op de motor’

Zusjes Holleeder ingezet tegen Dino Soerel

Nieuwe verklaring over moord op Imaç