Van het balkon geduwd na vechtpartij

Tegen de verdachte van de "balkonmoord" eist het Openbaar Ministerie in Almelo observatie in het Pieter Baancentrum, als tussenstap in het vonnis of subsidiair direct negen jaar gevangenisstraf. Peter B. (38) zou slachtoffer Stefano Eikenaar op 11 januari 2013 in Enschede na een vechtpartij van een balkon hebben gegooid, waarna Eikenaar om het leven kwam. Aldus Tubantia.

Grijpen

B. heeft zich die nacht zelf bij het politiebureau gemeld en ze toen ook dat hij hem van het balkon had geduwd. Maandag zei hij voor de rechtbank: 'Ik dacht ook dat het zo was. Maar ik heb niet geduwd. Ik dacht het die eerste uren door de emotie en dat enorme schuldgevoel. Misschien heb ik hem juist nog proberen te grijpen en verwarde ik dat met duwen'.

Proefnemingen

Deskundigen geven geen uitsluitsel over de val van drie hoog in Enschede, ook niet na verschillende proefnemingen is niet helder of Eikenaar is gevallen is of geduwd. Alleen een bewegingswetenschapper zei, met veel slagen om de arm, dat het in principe mogelijk is om over de reling te tuimelen als het slachtoffer een hupje heeft gemaakt toen hij een drempel achteruit het balkon op stapte. Daardoor kan het zwaartepunt van het lichaam net boven de reling zijn uitgekomen en kan de snelheid van het lichaam voldoende zijn geweest om er net over heen te vallen.

Vrijspraak

Verdachte Peter B. zei dat het onderzoek hem vrijpleitte. 'Het Openbaar Ministerie levert met het onderzoek gelukkig zelf het bewijs dat het niet zo was (dat hij heeft geduwd), anders hadden we hier heel anders gezeten'. Zijn advocaat heeft om vrijspraak gevraagd. 

Schaduw

De officier van justitie acht doodslag bewezen. De onderbuurman heeft als getuige verklaard dat hij een ruzie in huis hoorde waarna een secondenlange stilte viel. Daarna viel een schaduw langs zijn raam omlaag. De officier van justitie acht de kans op herhaling reëel en vindt dat B. moet werken aan zijn persoonlijkheid. B. noemde de officier van justitie een 'gemene vrouw' die er 'op los' speculeert.