OM: verdachte fraudeerde voor ruim 9 mln

De FIOD heeft dinsdagochtend in Eindhoven een verdachte van beleggingsfraude aangehouden. De 48-jarige man uit Gemert heeft vermoedelijk ruim 9 miljoen euro opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen. In de praktijk betaalde hij deze rendementen waarschijnlijk uit de inleggelden van beleggers en gebruikte hij enkele miljoenen euro's voor privéuitgaven. Dat meldt het OM vrijdag.

De man wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Bosch en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Zijn 49-jarige echtgenote is dinsdag eveneens aangehouden. Zij is niet voorgeleid, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

'Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket is gestart na een melding bij Meld Misdaad Anoniem en informatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het vermoeden is dat de man uit Gemert via internet beleggingen aanbood, terwijl hij daar niet de benodigde vergunning voor had. Hij stelde inleggers gegarandeerde rendementen oplopend tot 24 procent per jaar in het vooruitzicht. De verdachte gaf aan dat het geld zou worden verdiend met zeer snelle handel op de financiële markten', aldus het OM.