‘OM: verdachten filmen aanslag Peter R. al bezig met nieuwe moord’

De twee mannen die ervan worden verdacht direct na de moordaanslag op Peter R. de Vries te hebben gefilmd, werden volgens het Openbaar Ministerie ruim een maand later al weer ingeschakeld voor een nieuwe moord. Het Algemeen Dagblad schrijft dat het Openbaar Ministerie niet weet waarom dat plan uiteindelijk niet door ging.

Uitvoerders

Dinsdagmorgen was er voor de rechtbank in Amsterdam een vierde voorbereidende zitting in de zaak tegen de uitvoerders van de aanslag.

Erickson O. (28). en Gerower M.C. (27) zijn verdacht van het filmen. Ze communiceerden volgens het Openbaar Ministerie in chats over onder meer een ‘schone auto’.

Justitie denkt dat na De Vries kennelijk iemand in het criminele milieu moest worden geliquideerd. Dat bewijs zou staan op in beslag genomen telefoons.

Uitgang

De twee reden op de dag van de aanslag op De Vries op hetzelfde tijdstip als de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamiel E. (37), maar in een andere auto, van Rotterdam naar Amsterdam.

Ze hielden vanuit een McDonald’s-restaurant de uitgang van de televisiestudio van RTL Boulevard, waar De Vries aan het werk was, in de gaten.

Het OM vindt dat de groep uitvoerders en de man die hen zou hebben aangestuurd, Krystian M., een criminele organisatie vormden en een terroristische daad pleegden.

Naar verwachting zal de zaak pas begin volgend jaar inhoudelijk worden behandeld. Op 30 november is de volgende pro forma-zitting.

Recent is nog een nieuwe verdachte in het onderzoek opgepakt.

Zie ook:

‘Poolse maffia’: ‘Hij moest niet afgemaakt worden, anders kon hij niet betalen’