‘OM verkocht onterecht afgepakte Bandidos-motor’

Het Openbaar Ministerie kan een in beslag genomen motor van MC Bandidos niet teruggeven omdat deze al is verkocht. De rechtbank had teruggave gelast. Het OM moet nu mogelijk compensatie betalen. Dat meldt de NRC.

11.500 euro

De politie heeft vorig jaar tijdens de arrestatie van veertien Bandidos-leden hun Harley Davidsons in beslag genomen. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen deze Limburgse Bandidos, die volgens het OM een criminele organisatie, moet nog beginnen.

In zeker één geval was de inbeslagname onterecht. De motor was van de vader van een Bandidos-lid.  en moet worden teruggegeven. Hij is geveild voor 11.500 euro, de taxatiewaarde was 32.000 euro. Een andere Bandido heeft zijn motor wel teruggekregen.

Kritiek

De Nationale Ombudsman heeft vorige maand kritiek geleverd op de wijze waarop de politie omgaat met in beslag genomen spullen en het ‘onbehoorlijk’ genoemd dat verdachten geen zicht hebben op wat er met hun spullen gebeurt. Ook uit wetenschappelijk hoek komt kritiek op de werkwijze. Er ontbreekt een deugdelijke klachtenprocedure.

Jaarlijks neemt de politie tweehonderdduizend voorwerpen in beslag. De opslag is duur en daarom wil de overheid dergelijke goederen graag zo snel mogelijk veilen.