OM vermoedt liquidatieplan bij verdachten crash (UPDATE)

In de zaak van de in januari op de A22 bij Beverwijk gecrashte BMW is de voorlopige hechtenis van twee mannen vrijdag door de rechtbank Amsterdam verlengd tot eind juli. In Diemen werd een AK-47 geweer gevonden. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze bezig waren met een liquidatie, maar legt dat (nog) niet ten laste.

Door @Wim van de Pol

De officier van justitie beschuldigt de 44-jarige A. M. van heling en poging tot doodslag met een gestolen BMW. Hij maakte op 28 januari tijdens een razende achtervolging van de Amsterdamse Ring bij Diemen, via de A9, tot aan Beverwijk drie ongelukken waarbij zeker vier mensen gewond raakten. Hij reed met zeer hoge snelheden en op zeker moment op de snelweg tegen het verkeer in. Zelf raakte hij ernstig gewond na de crash. Hij verscheen op de zitting in een rolstoel omdat hij verlammingsverschijnselen heeft door een breuk in de wervelkolom.

Zeezigt

De affaire begon toen een arrestatieteam van de recherche een woning aan de Zeezigt in Diemen in de gaten hield en ook een Skoda waarnam. Voor die woning verscheen A. M. die iets op de band leek te leggen in de wielkast linksvoor van een BMW 3serie, die gestolen bleek te zijn. Kort daarop wandelde medeverdachte B. M. met een onbekende man naar de BMW, greep in de wielkast en nam plaats in de auto. Direct daarop ging de politie over tot aanhouding. De onbekende man zette het op een lopen en wierp een rugtas met daarin een aanvalsgeweer type AK-47 met 28 patronen weg. Hij ontkwam, maar de 28-jarige B.M. werd gearresteerd. In de BMW, die gestolen bleek te zijn, lagen aanstekers en flessen benzine.

Landsmeer

Bij de A10 kreeg de politie zicht op A. M. die in een andere BMW bleek te rijden (die ook gestolen was) en er werd dezelfde Skoda waargenomen. De politie wilde de BMW laten stoppen maar die ging er vandoor, totdat A. M. in de BMW crashte op de A22 bij Beverwijk. In deze BMW lagen ook benzine en aanstekers (van hetzelfde type) als in de BMW in Diemen.

Officier van justitie Hetty Hoekstra vertelde op de zitting niet in welk onderzoek de woning in Diemen in de gaten werd gehouden. Ze zei wel dat in een loods in Landsmeer in een onderzoek van de landelijke eenheid van de politie de originele papieren van de twee BMW’s zijn aangetroffen, samen met nog andere gestolen voertuigen. Verdachte A. M. beschikte over de afstandbediening waarmee het hek van het terrein van de loods kon worden geopend.

Wegenverkeerswet

Zijn advocaat Guy Weski zei in het dossier geen aanwijzingen te kunnen vinden die kunnen bewijzen dat A. M. wist dat de BMW waarin hij reed gestolen was. M. wordt ook geen voorbereiding voor moord ten laste gelegd. Weski vindt dat zijn client enkel voor feiten in de Wegenverkeerswet aansprakelijk kan worden gesteld. Hij vroeg opheffing van de voorlopige hechtenis. Weski vertelde dat M. in 2005 door de politie in zijn auto van korte afstand plotseling beschoten is geweest waarbij een vriend ernstig gewond raakte, en dat hij daarom was weggereden.

A. M. was ook verdachte in het 26Koper-onderzoek, waarin verdachten zijn veroordeeld voor voorbereiden van liquidaties. Hij werd door camera’s gefilmd bij de opslagboxen in Nieuwegein waar een wapenarsenaal lag opgeslagen, samen met een andere man. Hij is niet veroordeeld in die zaak.

Dna-spoor

Op de Kalasjnikov in Diemen zat één dna-spoor dat matcht met het dna van B. M.. Hem wordt het bezit van het wapen ten laste gelegd, naast heling van de BMW. Zijn advocaat Freek van der Brugge vindt dat zijn client door de politie bij toeval is aangehouden. ‘Hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Een kwestie van curiosity killed the cat. Hij was nieuwsgierig omdat hij iemand raar zag rommelen bij die auto en dacht ik ga eens kijkenOpeens is er politie. Dat leg je niet uit.’

Fuck een AK

De voorzitter van de rechtbank stak zijn licht op bij B. M.. Deze beaamde dat hij uit nieuwsgierigheid in de mooie BMW was gaan zitten en daar een tas had gevonden (‘fuck een AK’) maar wilde geen toelichting geven. Hij ontkende zijn medeverdachte te kennen. Hij wilde niet zeggen wie zijn onbekende vriend was. Als er niks aan de hand was dan kon hij toch wel zeggen wie de vriend was, dacht de voorzitter. B. M.: ‘Er is wel wat aan de hand. De officier van justitie spreekt over liquidaties. Ze laat de hele tijd invallen doen. Iedereen krijgt alleen maar problemen.’

Ook advocaat Van der Brugge vroeg opheffing van de hechtenis.

Geschokte rechtsorde

De rechtbank besliste dat daar geen sprake van kon zijn.

U bent aangehouden onder extreem verdachte omstandigheden. U stelt niets daartegenover. De rechtbank wil wel meegaan in uw scenario maar als er ook dna wordt aangetroffen op het wapen dan houdt het voor de rechtbank op.

B. M. heeft zijn antecedenten niet mee. In Amsterdam rekent justitie hem tot de Top-600 van jonge veelplegers van ernstige feiten. Hij was na een veroordeling voor een woningoverval voorlopig op vrije voeten.

Wat betreft A. M. vond de rechtbank dat er voor de poging tot doodslag met de BMW ernstige aanwijzingen zijn, ‘gelet op hoe extreem de rit is geweest’. Ook vindt de rechtbank dat er sprake is van een geschokte rechtsorde, als hij nu zou vrijkomen.

De zaak wordt mogelijk op 27 juli inhoudelijk behandeld, als het onderzoek tenminste klaar is. Officier van justitie Hoekstra suggereerde dat de tenlastelegging nog zou kunnen worden uitgebreid indien nader onderzoek bewijs voor bijvoorbeeld voorbereiding van liquidatie op zou leveren. In dat geval zal de zaak zeker over de zomer heen worden getild.