OM vernietigt bewijs; onderzoek NFI onmogelijk

Het is voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onmogelijk om nieuw onderzoek te doen in een strafzaak waarin het Openbaar Ministerie (OM) het belangrijkste bewijsmateriaal heeft vernietigd.

Coke

De verdachte in deze zaak zou volgens het OM in juli 2011 geprobeerd hebben om een Aldi in Amsterdam te overvallen. Hij werd in eerste instantie veroordeeld op basis van een bloedspoor op een moker die in de buurt van de supermarkt werd gevonden. Volgens de verdachte is het bloed op de moker terecht gekomen omdat hij op de vindplaats weleens coke snoof en hij daar soms een bloedneus bij kreeg.

 
In het hoger beroep wilde de verdediging dat er nieuw onderzoek gedaan zou worden naar de moker, alleen bleek die in de tussentijd door het OM vernietigd te zijn. Daarnaast was er geen foto genomen van de moker waar het bloedspoor op te zien was.

Niet mogelijk

Volgens het NFI is het onmogelijk om de onderzoeksvragen van het hof te beantwoorden. Het NFI was in juli door het hof opgedragen nieuw onderzoek te doen naar de moker. De advocaat van de verdachte wil het OM als niet-ontvankelijk laten verklaren. ‘Het niet nemen van de foto’s en de vernietiging van de moker zorgen ervoor dat de onschuld van mijn cliënt niet meer bewezen kan worden door de verdediging.’