OM vervolgt oud NMA-topman

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft besloten oud-rechter Hans Westenberg en oud-voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) Pieter Kalbfleisch (foto), te vervolgen voor meineed. Uit onderzoek door de Rijksrecherche is naar de overtuiging van de officier van justitie voldoende bewijs naar voren gekomen voor vervolging terzake een aantal gevallen van meineed. De twee moesten getuigen in de zogenoemde Chipshol-zaak.

Het bedrijf Chipshol voert al jaren procedures tegen de staat omdat het zegt ernstig gedwarsboomd te zijn bij onroerend goed-ontwikkeling rondom Schiphol, door de staat en door NV Schiphol.

Naar aanleiding van een aangifte tegen de oud-rechter startte de Rijksrecherche in 2010 een onderzoek onder leiding van de officier van justitie van het Utrechtse parket. Dit onderzoek richtte zich op meineed, valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling. De meineed zou zijn gepleegd in een civiele procedure over een publicatie in 2006. In deze procedure is hij onder ede gehoord. Het onderzoek werd in maart 2011 uitgebreid met een tweede verdachte, een oud-voorzitter van de NMA. Ook hij werd verdacht van meineed.

Uiteindelijk zijn de resultaten van het onderzoek aanleiding voor de officier van justitie om tot vervolging over te gaan terzake meineed. Ten aanzien van de oud-rechter gaat het om drie gevallen van meineed (2006 en 2010) en in het geval van de oud-NMA-voorzitter om twee gevallen (2010), alle gepleegd in civiele procedures.

Chipshol heeft aangifte gedaan tegen nog twee andere rechters terzake meineed. 

De zaak komt in de tweede helft van april voor bij de rechtbank van Utrecht. 

Lees over de zaak Chipshol:

Wat kan Moszkowicz nog doen? 

Demmink: ‘Het recht moet zijn loop hebben’ 

Chipshol doet aangifte tegen vier rechters 

Chipshol: cruciale graadmeter rechtstaat 

Topman NMA verdacht van meineed 

De stank rond de Haagse rechters