OM vervolgt politicus Van Rey voor corruptie

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt oud-wethouder (VVD) van Roermond, Jos van Rey, voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Op 20 januari 2015 moet Van Rey tijdens een regiezitting voor de rechter in Rotterdam verschijnen. Dat heeft het OM vrijdag bekend gemaakt.

Naast Van Rey worden projectontwikkelaar Piet van Pol en de Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs ook vervolgd. Zij worden verdacht van omkoping.

Onderzoek

Wegens vermoedens van corruptie is er in de zomer van 2012 een strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey begonnen. Op 19 oktober 2012 heeft de politie een inval in zijn huis en op het stadhuis in Roermond gedaan. Van Rey stapte daarna op als wethouder en stopte als senator.

Smeergeld

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij smeergeld heeft aangenomen van zijn vriend Piet van Pol. Daarnaast zou hij stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en vertrouwelijke informatie hebben verstrekt aan partijgenoot Ricardo Offermannns om hem te helpen bij zijn sollicitatie als burgemeester van Roermond. Van Rey was als adviseur betrokken bij de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester van Roermond.

Witwassen

Het OM wil de nieuwe beschuldiging van het witwassen van 175.000 euro niet verder toelichten. Scheurs zou uitstapjes naar wedstrijden van het Nederlands elftal hebben laten betalen door Van Pol.

Reactie Van Rey

Van Rey blijft de beschuldigingen over corruptie tegenspreken. Zijn advocate Gitte Stevens laat in een reactie weten: ‘Cliënt werpt alle aantijgingen verre van zich.’ Volgens de advocate is de officiële dagvaarding nog niet ontvangen en kan ze niet uitgebreid reageren op het nieuws. ‘Het persbericht bereikt de verdediging eerder dan de dagvaarding zelf. Deze gang van zaken is absurd.’

De regiezitting in Rotterdam staat gepland voor 20, 21 en 22 januari 2015. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Politie zoekt naar koffers geld bij Van Rey

Agent lekt vertrouwelijke informatie

Hoge politieman tipte Van Rey over invallen

Kan de Teeven-tap kwijt zijn?

Teeven belde met Van Rey over burgemeester