OM vervolgt politieagente die vijf schoten loste op vluchtende bestuurder

OM vervolgt politieagente die vijf schoten loste op vluchtende bestuurder

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vervolgt een 38-jarige politieagente van de Eenheid Rotterdam op verdenking van poging doodslag dan wel zware mishandeling. De vrouw schoot in mei vorig jaar op een auto met daarin drie personen. De auto werd vijf keer geraakt, maar niemand raakte gewond.

Explosies

De auto werd op 12 mei 2023 staande gehouden op de Strevelseweg in de Rotterdamse wijk Feijenoord na een zogeheten ANPR-hit, de automatische herkenning van de nummerplaat. De auto zou mogelijk betrokken zijn bij verkenningen van meerdere explosies in Rotterdam.

Bij de controle wilde de agente de identiteit van de drie inzittenden controleren. De inzittenden werkten mee, maar vervolgens leek de bestuurder naar zijn broekband te grijpen en reed hard weg. Door die armbeweging dacht de agente dat hij een wapen pakte. Daarop loste ze vijf schoten.

Rijksrecherche

Na uitgebreid onderzoek van de Rijksrecherche gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging van de agente. Het OM is van oordeel dat schieten op een auto slechts in uitzonderlijke gevallen een passende reactie is en dat was nu niet het geval.

De betrokken agente is inmiddels van de beslissing van het OM op de hoogte gebracht. Wanneer de agente voor de rechter komt, is nog niet bekend, zo meldt het OM vrijdag in een persbericht.