OM vervolgt schietende agent

Het Openbaar Ministerie in Zwolle vervolgt een politieagent die betrokken was bij een schietincident in Zwartsluis in de nacht van 7 op 8 januari 2013. Op grond van onderzoek door de Rijksrecherche concludeert het OM dat de agent niet heeft voldaan aan de Ambtsinstructie. De vervolgingsbeslissing is bijzonder, meestal worden agenten die schieten, na een onderzoek van de Rijksrecherche, niet vervolgd.

Hieronder de versie van de gebeurtenissen zoals het Openbaar Ministerie die naar buiten heeft gebracht:

'In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 januari wordt er ingebroken bij een bedrijf aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis. De politie ziet bij het bedrijf een witte auto staan. Eén van de agenten stapt uit de auto, terwijl de ander in de auto blijft om het kenteken van de witte auto door te geven aan de meldkamer. De bestuurder van deze auto geeft vervolgens gas en rijdt in de richting van de agent. Daarop schiet deze agent twee keer in de richting van de auto om deze te doen stoppen. Op dat moment ziet de agent in een naastgelegen pand ook een man naar buiten komen. In een reflex schiet hij tweemaal op deze persoon.

Op het moment dat de tweede agent ook uit de auto stapt, hoort hij de schoten die zijn collega heeft gelost. Als deze agent vervolgens ziet dat de auto op hem afkomt, springt hij opzij en schiet vervolgens twee keer op de rechterband van de auto. De auto gaat er vervolgens vandoor en verdwijnt uit het zicht.

De twee agenten gaan daarna het bedrijfspand binnen en houden daarbij twee personen aan. Eén van hen blijkt gewond.

Onderzoek Rijksrecherche

Het OM concludeert uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat de agent die als eerste op de auto en vervolgens op de persoon schoot, in beide gevallen niet heeft voldaan aan de Ambtsinstructie. Er was, volgens het Openbaar Ministerie, geen sprake van noodweer en het gebruik van het vuurwapen was daarom niet rechtmatig. De agent zal daarom worden vervolgd.

Sepot

De zaak tegen de tweede agent die betrokken was bij het schietincident wordt geseponeerd. Uit het onderzoek is gebleken dat deze agent heeft gehandeld binnen de wettelijke kaders en rechtmatig geweld heeft aangewend. Het was nacht, er was weinig verlichting en er waren meerdere inbrekers gezien. Gelet op deze omstandigheden, en het horen van meerdere schoten, terwijl hij niet wist wie deze schoten had(den) gelost, waarbij de auto direct daarna hard en recht op hem af kwam rijden, was er sprake van een noodweersituatie. Op grond van deze ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding mocht de agent zich verdedigen.