OM: Vissersgezin sleutelrol invoer coke

In een onderzoek naar drugshandel en witwassen heeft de politie dinsdag 11 verdachten aangehouden in Noord-Holland. Volgens het OM speelde een vissersgezin uit Wieringen een sleutelrol bij de invoer van onder meer cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Een 61-jarige man en zijn twee zonen van 37 en 39 jaar zitten vast.

De meeste aanhoudingen werden verricht in Noord-Holland, onder meer in de gemeenten Wieringen, IJmuiden en Velsen.

Zeilschip

Volgens justitie houden de verdachten zig bezig met de voorbereiding om grote partijen coke vanuit Venezuela te importeren. ‘Met het oog op deze geplande transporten hebben de verdachten eind 2012 in Denemarken een zeilschip gekocht dat zou worden gebruikt om de cocaïne over te brengen vanuit Venezuela. Waarschijnlijk wilden de verdachten de partijen cocaïne in de buurt van de Nederlandse kust overladen op verschillende kleinere boten om de pakkans te verkleinen’, aldus het OM.

Dekmantel

Het vermoeden bestaat dat de vissersfamilie uit Wieringen haar vissersbedrijf inzette als dekmantel. De groep verdachten hield zich volgens het OM ook bezig met de handel in verschillende andere drugs. In het onderzoek is dinsdag in IJsselstein een professionele wietkwekerij met honderden planten ontmanteld.  Afgelopen voorjaar is ook een partij van 30 kilo MDMA in beslag genomen die naar Engeland verscheept zou worden. En in de haven van Rotterdam werd een partij wiet onderschept. Dat was afkomstig uit Zuid-Afrika en zat verstopt in een pooltafel.

Vissersbedrijf

De politie heeft dinsdag in Wieringen de drie eigenaren van het vissersbedrijf aangehouden. Het gaat om een 61-jarige man en zijn twee zonen van 39 en 37 jaar. In dezelfde gemeente werd een 39-jarige verdachte aangehouden die vanaf de wal belangrijke hand- en spandiensten verrichtte voor de vissersfamilie. Zijn vriendin is eveneens aangehouden.

Coke

In Almere en Velsen zijn twee verdachten van respectievelijk 53 en 44 jaar aangehouden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanschaf van het zeilschip waarmee de cocaïne van Venezuela naar Nederland zou worden gebracht. Andere aanhoudingen vonden plaats in Den Helder, IJmuiden en Almere.

Bij de arrestaties is beslag gelegd op meer dan 200.000 euro contant geld, diverse auto's waaronder twee dure Mercedessen en twee dure BMW's, twee vissersschepen en twee vuurwapens.