OM vordert ruim 25 miljoen van Paarlberg

Het Openbaar Ministerie vordert 25,7 miljoen euro van Jan-Dirk Paarlberg. Van het bedrag zou 17,1 miljoen euro zijn afgeperst van Willem Endstra. Paarlberg werd in mei veroordeeld voor het witwassen van dat bedrag door het gerechtshof van Amsterdam. 5,2 miljoen euro wordt gevorderd voor heling van aandelen in een hotelcomplex in Huizen, waarvoor Paarlberg ook werd veroordeeld.

De overige 3,4 miljoen euro is het bedrag dat Paarlberg winst zou hebben gemaakt met het witwassen. Dat heeft de officier van justitie bekend gemaakt tijdens een regiezitting bij de rechtbank van Haarlem. Het OM wil voorkomen dat veroordeelden nog profijt hebben van hun criminele activiteiten. Paarlberg ging tegen de veroordelingen van het hof in cassatie.

Holleeder zou Endstra voor miljoenen hebben afgeperst. Die zou hij bijschrijven op rekeningen van bedrijven van Jan Dirk Paarlberg. Paarlberg is veroordeeld tot 4 jaar cel voor het witwassen van dit geld. Eerder besloot de rechtbank van Haarlem al dat Holleeder bijna 18 miljoen euro zou moeten betalen.

Volgens Paarlberg kwam de betalingen voort uit ‘zakelijke ontvlechting’ met Endstra. Ook is nooit aangetoond dat Holleeder het geld heeft ontvangen. Desondanks werd Paarlberg veroordeeld voor witwassen. Volgens het OM was Paarlberg een ‘spaarpot’ voor Holleeder en was het de bedoeling dat het geld uiteindelijk naar Holleeder zou gaan.

Lees ook:

‘Holleeder had het geld niet voorhanden’

Holleeder moet €17.957.932,47 betalen

Kaatee vordert geld van Paarlberg

Paarlberg wil Euromast ook verkopen