OM vraagt Spanje onderzoek te doen naar dood Nederlander in Lloret

Het OM Noord-Holland heeft een Spaanse onderzoeksrechter gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te doen naar de dood van Haarlemmer Dewi de Koster (21), die in juli omkwam in Lloret de Mar. Volgens Spaanse autoriteiten bleek uit autopsie dat de dood van De Koster een ongeluk was, maar het OM heeft aanwijzingen dat er mogelijk geweld in het spel was.

Klappen uitsmijters

‘We hebben voldoende aanleiding om dit verzoek bij Spanje in te dienen’, zegt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van de conclusies uit een tweede autopsierapport van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot en mediapublicaties, waarin getuigen zeggen dat De Koster is geslagen. Een ooggetuige zei eerder tegen De Telegraaf dat De Koster vlak voor zijn val van een muur betrokken was geraakt bij een vechtpartij. Hij zou daarbij klappen hebben gekregen van uitsmijters van een discotheek.

Grote twijfels

Enkele dagen na de val van de muur overleed De Koster in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens de Spaanse autoriteiten was de val van de muur reden voor zijn dood, waarna de zaak werd gesloten. Forensisch patholoog Frank van de Goot zei vorige week echter grote twijfels te hebben bij de dood van de Nederlander in de Spaanse badplaats Lloret de Mar. Van de Goot denkt dat hij mishandeld is.

‘Botsend mechanisch geweld’

Onderzoek door patholoog Van der Goot wijst uit dat zijn letsel niet overeenstemt met het scenario dat De Koster overleden is door een val van een vier meter hoge muur. ‘Als dat van zo’n hoogte gebeurt, staat er gegarandeerd een afdruk van de straat in je gezicht. Dat was niet het geval. Daarbij had hij wel allerlei breuken, en zat zijn neusbot bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn gezicht.’ Van de Goot schreef in zijn autopsierapport dat het letsel op het lichaam van De Koster was te verklaren door ‘herhaaldelijk, botsend mechanisch geweld’.

Gezichsbotten gebroken

Dewi’s zus Amy Moisson zei eerder tegen De Telegraaf dat haar broer allemaal botten in zijn gezicht had gebroken, maar verder geen schrammetje of blauwe plek op zijn lichaam had. ‘Dat hebben we zelf geconstateerd in het Spaanse ziekenhuis. Het verhaal klopte vanaf het begin al niet.’

De Spaanse autoriteiten gaan nu beslissen of de zaak ook daadwerkelijk wordt heropend. ‘En zij maken hun eigen afwegingen, dus wij wachten af’, aldus het OM Noord-Holland.