OM: Vrouw vermoordde twee echtgenoten

Een 52-jarige vrouw uit de Brabantse gemeente Boxmeer wordt ervan verdacht haar twee echtgenoten te hebben gedood. De twee mannen kwamen in 2004 en 2012 om het leven. Vrijdag behandelde de rechtbank in Leeuwarden een pro formazitting in deze zaak.

Naast de twee moorden wordt de vrouw ook verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

Tjipke

De politie startte begin vorig jaar een onderzoek nadat familieleden van Tjipke van de Ploeg uit Franeker twijfels hadden over de plotselinge dood van hun vader. Volgens de melders had zich zowel voor als na de dood van Van de Ploeg een aantal opvallende gebeurtenissen voorgedaan.

Konijn

Uit dit onderzoek kwam volgens het Openbaar Ministerie (OM) naar voren dat de verdachte mogelijk ook betrokken is geweest bij de plotselinge dood van haar eerste echtgenoot, de 44-jarige Ruud Konijn uit Enkhuizen. Volgens het OM geeft de vrouw geen antwoorden op vragen die haar gesteld worden over de moorden.

Doodsoorzaak

‘Het onderzoek is nog niet afgerond. Naast technisch en tactisch onderzoek, doet ook het NFI onderzoek. Er heeft sectie plaatsgevonden op de beide lichamen van de overleden mannen. Toxicologisch onderzoek moet uitwijzen hoe de mannen om het leven zijn gekomen’, aldus het OM.

Oplichting

Het onderzoek naar de verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte is afgerond. Het OM verdenkt de verdachte ervan dat zij bij haar tweede echtgenoot valselijk een levensverzekering heeft afgesloten waarbij zij de handtekening van haar echtgenoot zou hebben vervalst.

Brand

De verdachte woonde ten tijde van haar aanhouding samen met haar nieuwe partner in een woning in de gemeente Boxmeer. Op 5 juni 2013 werd verdachte gearresteerd op verdenking van opzettelijke brandstichting in de woning van deze man. De rechter-commissaris in de rechtbank Oost-Brabant wees de vordering bewaring af. De vrouw bleef wel verdachte. Na aanhouding van de verdachte voor de moord, is het onderzoek naar de brand overgenomen door de politie Noord-Nederland. Nader onderzoek heeft voldoende bewijs opgeleverd om dit feit alsnog mee te nemen op de definitieve tenlastelegging, aldus het OM.

Seriemoordenaars

Ralph Schippers en Hieke Jans, auteurs van het door Crimesite uitgegeven boek Seriemoordenaars in Nederland, spreken vrijdagavond over deze zaak in het tv-programma Editie NL op RTL 4.