OM: wapensmokkelaar ook in Nederland vervolgen

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wil de van wapensmokkel verdachte Jan van der L. (64) uit Waalwijk ook in Nederland vervolgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Van der L. is in januari in Kroatië aangehouden met automatische geweren en raketwerpers in zijn bestelbus.

Keukenblok

Van der L. is in Kroatië veroordeeld tot een half jaar cel. Hij heeft volgehouden niets te hebben afgeweten van de lading wapens in zijn busje. Zijn advocaat Jan Hein Kuijpers zegt dat Van der L. dacht een keukenblok te vervoeren. Hij komt binnenkort op vrije voeten. De 64-jarige Waalwijker was in het verleden eigenaar van veertig schoenenwinkels van Tango Shoes.

Criminele organisatie

Nu een week voor de vrijlating heeft Nederland een uitleveringsverzoek voor Van der L. gedaan. Justitie wil hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie, niet voor verboden wapenbezit, omdat niemand twee keer voor hetzelfde misdrijf vervolgd kan worden.

No Surrender

Na de aanhouding van Van der L. zijn in Nederland twee mannen uit Den Bosch opgepakt. In Kroatië werden nog tien mensen aangehouden. De wapens zouden bestemd zijn voor leden van motorclub No Surrender. Advocaat Kuijpers vindt het late uitleveringsverzoek van Nederland ‘een rare gang van zaken’. Justitie vroeg Kroatië eerst niet om uitlevering, omdat Van der L. in Nederland geen verdachte was. Volgens justitie zijn er nu genoeg aanwijzingen om het wel te doen.