Meteen naar de content
2 maart 2015

OM: ‘wietteelt volledig de nek omdraaien’

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de wietteelt ‘volledig de nek om te draaien’. De hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Bart Nieuwenhuizen, doet die uitspraak – op de dag dat een wijziging van de Opiumwet van kracht wordt – in NRC-Handelsblad.

Extra controles

Nieuwenhuizen is lid van de justitiële ’taskforce hennep’. Nu door de wetswijziging ook growshops en andere faciliterende activiteiten voor wietteelt strafbaar zijn geworden zegt Nieuwenhuizen extra controles te gaan opstarten.

Lamlendig

Nieuwenhuizen blaast hoog en hard van de toren in het interview. Burgemeesters die een begeleide vorm van wietteelt voorstaan om zo de criminaliteit wind uit de zeilen te nemen moeten opzouten, zo is de toon van Nieuwenhuizen:

‘Die gecontroleerde teelt die hier en daar wordt voorgesteld, leidt echt niet tot een fijne gezellige samenleving. Dat gaat gewoon niet gebeuren omdat er altijd een groot circuit buiten de overheid om blijft bestaan. (…) We moeten echt af van het romantische beeld van de tevreden stickieroker. Softdrugs maken gebruikers lamlendig. Het gaat om georganiseerde, de samenleving ernstig ondermijnende misdaad die bovendien heel schadelijk is voor de volksgezondheid.’

Rechters

Nieuwenhuizen hoopt dat hij ook rechters mee kan trekken in zijn strijd tegen de wietteelt. Hij wil dat de Hoge Raad uitspraken vernietigt waarin lagere rechters steeds vaker coulant oordelen over wietteelt en handel:

‘Rechters begonnen eerst het OM niet ontvankelijk te verklaren bij vervolging, omdat teelt te lang zou zijn gedoogd. Nu komen er vonnissen waarin henneptelers schuldig worden verklaard zonder oplegging van straf. Rechters schrijven prachtig gemotiveerde vonnissen waarin ze keurige telers vrijuit laten gaan omdat ze netjes belasting betalen en de stroomrekening. Het OM is het niet eens met die opvatting en is daarom in beroep gegaan. Het is wel duidelijk dat er nog het een en ander uitgekristalliseerd moet worden in de jurisprudentie.’

728 miljoen

Onlangs bleek uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg dat in deze stad jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro wordt verdiend met wietteelt. Er zouden zich in totaal tussen de 600 à 900 plantages in Tilburg bevinden, waarmee zo’n 2.500 personen druk zijn.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.