OM wil 11 miljoen van eigenaar coffeeshop

Van de familie achter coffeeshop Shabab in Utrecht wil justitie miljoenen euro’s terugvorderen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er in de shop megawinsten geboekt met illegale drugshandel. Alleen al van eigenaar Mimoun T. wil het OM 11 miljoen euro ontvangen. Dinsdag dient de rechtszaak over het afpakken van crimineel vermogen van de familie.

Naast de T. wil het OM ook vijf familieleden van hem ‘plukken’. Per persoon zou dat neerkomen op een bedrag van tussen de acht en negen ton euro.

Celstraf

Op dit moment zit T. een celstraf van 2,5 jaar uit voor drugshandel. Met een aantal familieleden runde hij de goedlopende coffeeshop Shabab in Utrecht. In november 2012 werd de zaak na een inval gesloten. In panden in Utrecht en Breda heeft de politie destijds zo’n 200 kilo aan softdrugs en ruim 6 ton aan contact geld aangetroffen. Naast T. hebben 11 andere verdachten straffen opgelegd gekregen in deze zaak.

Crimineel geld

T. en zijn medeverdachten hebben veel geld dat in de coffeeshop werd verdiend buiten de boeken gehouden. Ook hield de shop zich niet aan de gedoogvoorwaarden, deze houden in da ter maximaal een halve kilo softdrugs op voorraad mag zijn. Het OM vermoedt bovendien dat T. ook buiten de shop om in drugs heeft gehandeld.