OM wil 15 miljoen van echtpaar uit Leeuwarden

Voor de rechtbank in Leeuwarden eiste het Openbaar Ministerie dinsdag 15 miljoen euro ontneming van een echtpaar uit Leeuwarden dat in mei vorig jaar werd veroordeeld in de zogeheten Arville-zaak tot 12 jaar cel voor handel in cocaïne en witwassen.

Daadwerkelijke uitgaven

Het OM schat het vermogen dat zij met drugshandel hebben verkregen op ruim 15 miljoen euro. Voor de ontnemingszaak is een kasopstelling opgesteld, waarin een berekening van het wederrechtelijke verkregen voordeel is gemaakt. Hierin worden voor een bepaalde periode de legale inkomsten en de daadwerkelijke uitgaven op een rij gezet. Die berekening laat post voor post zien dat er zowel bij de man als bij de vrouw vrijwel geen legaal inkomen was maar er toch hoge uitgaven gedaan zijn die minimaal uitkomen op het berekende bedrag van ruim 15 miljoen euro. Hun woning en hun leefstijl waren zeer luxueus, zo waren er in de badkamer gouden kranen aangebracht.

Hoger beroep

De 52-jarige man werd op 22 mei 2017 veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor het organiseren van grootschalige cocaïnetransport, het witwassen van uit drugshandel afkomstig geld en verboden wapenbezit. De man bracht miljoenen euro’s in cash onder bij bekenden en familie. Zijn echtgenote, een 55-jarige vrouw uit Leeuwarden, is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het medeplegen van witwassen van uit drugshandel afkomstig geld.

Beiden hebben hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling in de hoofdzaak.