OM wil 3,5 miljoen van Baybasin

Het Openbaar Ministerie vordert in een ontnemingszaak een bedrag van 3,5 miljoen euro aan crimineel vermogen van Hüseyin Baybasin (57). Dat heeft de advocaat-generaal bij het gerechtshof Den Bosch vrijdag bekendgemaakt tijdens een regiezitting. B. is in 2002 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdracht geven voor twee liquidaties.

Afpersing

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Baybasin dat het geldbedrag eind jaren negentig verkregen door bedreiging en afpersing van onder meer drugshandelaren in Turkije, aldus het Openbaar Ministerie. Baybasin zou enkele Turkse heroïnehandelaren hebben gedwongen grote sommen geld en luxe goederen af te staan aan stromannen. De rechtbank Breda legde eerder een ontnemingsmaatregel op bijna 950.000 euro.

Ontkend

Baybasin heeft altijd ontkend schuldig te zijn en zegt dat de zaak tegen hem in elkaar is gezet in Turkije, met medewerking van Nederlandse autoriteiten. De anonieme startinformatie is afkomstig uit Turkije. Het bewijs bestaat alleen uit telefoongesprekken, die volgens Baybasin zijn gemanipuleerd. Eén van de liquidaties is nooit uitgevoerd, voor de andere is in Turkije inmiddels gebleken dat een andere dadergroep verantwoordelijk is. Het bewijs is vrijwel

Op dit moment doet de advocaat-generaal bij de Hoge Raad onderzoek naar een herzieningsverzoek van Baybasin. Het is nog niet bekend wanneer het gerechtshof de ontnemingszaak inhoudelijk zal behandelen.  

Alle berichten over Baybasin.