OM wil 40 miljoen van illegale gokondernemer

Het Openbaar Ministerie eist 40 miljoen euro van Stijn F. en twee zakenpartners, die samen illegale gokwebsites zouden runnen. In totaal zouden de drie meer dan 100 miljoen euro aan illegal omzet hebben witgewassen. Het startkapitaal om de bedrijven op te zetten zou zijn verdiend met de handel in drugs.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. F. vocht voor het gerechtshof van Den Bosch de faillisementen van zijn twee bedrijven aan, maar de rechter oordeelde dat er genoeg schuldeisers waren om de faillisementen aan te vragen. Uit de zaak bleek dat het OM een miljoenenclaim bij F. heeft neergelegd.

Dinsdag begint de strafzaak tegen F. en zijn twee medeverdachten. Het geld dat met de illegale goksites werd verdiend, werd onder meer geïnvesteerd in vastgoed. Vorig jaar legde het OM al beslag op 80 panden, waaronder woningen en bedrijfspanden, in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Daarnaast werden er meer dan 100 bankrekeningen van de drie hoofdverdachten in beslag genomen.

Een aantal websites van F. had wel een gokvergunning, bijvoorbeeld op de Britse Maagdeneilanden. In Nederland zijn online gokspellen nog verboden. Het kabinet heeft plannen om die volgend jaar te legaliseren. De hoofdverdachten werden volgens justitie geadviseerd door juristen en fiscalisten, die vertelden hoe ze het best een schijnadministratie bij konden houden. In de zaak wordt ook een advocate verdacht.