OM wil 5 mio van Israëlische Amsterdammer

De rechtbank in Breda doet op 12 juli uitspraak in de plukze zaak tegen Eddy S. Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie ruim vijf miljoen euro geëist van de veroordeelde 61-jarige drugshandelaar. Het bedrag – 5.012.854 euro – is een schatting van wat de man heeft verdiend in de handel in XTC, amfetamine en cocaïne. Eddy S. is in 2003 in hoger beroep door het hof in Den Bosch veroordeeld tot negen jaar cel.

Volgens het Openbaar Ministerie maakte S. deel uit van een criminele organisatie die zich bezig hield met de productie van en handel in synthetische drugs. Hij was binnen de organisatie verantwoordelijk voor de afzet van de geproduceerde drugs aan groothandelaren. Hij onderhield contacten met deze afnemers en bemiddelde in de af te spreken prijzen. 

In het onderzoek naar Eddy S. kwamen zowel Mink K. als diens compaan Jan Femer naar voren. Zij zijn geobserveerd met leden van de criminele organisatie waar S. van zou uitmaken.

De advocaat van S. zegt dat deze niet in staat is te betalen.

De officier van justitie van het Landelijk Parket stelde daar tegenover dat er geen rekening mee hoeft te worden gehouden.

‘Het staat niet vast dat de drughandelaar nu of in de toekomst niet in staat zou zijn tot betaling. De verdachte heeft nooit een verklaring willen geven over zijn criminele inkomsten.’

De rechtbank heeft een medeverdachte in 2007 a; veroordeeld tot het betalen van bijna een miljoen euro aan criminele winst.

Zie ook:

Kopstuk York-onderzoek weer vast 

Justitie wil XTC-man Eddy S. plukken