OM wil 50.000 euro van Holleeder-Chinees

Het Openbaar Ministerie wil 50.000 euro van witwasverdachte Anddy Chen. Dat schrijft Vrij Nederland. De Amsterdamse rechtbank boog zich maandag over de zaak tegen de Chinese zakenman Anddy Chen.

Boete

Chen en medeverdachten schikten jaren geleden in een witwaszaak maar Chen heeft verzuimd de 35.000 euro boete daadwerkelijk te betalen. Daarom kwamen de oude bewijsstukken maandag alsnog op tafel. Anddy Chen wordt er van verdacht een villa in Aalsmeer te hebben gefinancierd met crimineel geld. Hoofdverdachte in die witwaszaak was de Amsterdamse beroepscrimineel Mike O., die volgens het OM was gelieerd aan Willem Holleeder en Dino Soerel.

Deal

Mike O. sloot ook een deal met justitie maar hij heeft wel netjes betaald: 165.000 euro. Verder deed hij een taakstraf van 120 uur vrijwilligerswerk en werd niet verder vervolgd. De zaak speelde in 2004 toen Mike O. 1,4 miljoen euro samenstelde van meerdere financiers, onder wie bijvoorbeeld de voor oplichting veroordeelde tennismecenas René van den Berg. Anddy Chen speelde een rol bij de overboekingen van volgens justitie mogelijk crimineel geld.

Afwachten

Chen was maandagochtend niet aanwezig, hij zou in Thailand verblijven. De dagvaarding was niet aan hem betekend maar volgens officier van justitie Saskia de Vries is daar wel alles aan gedaan. Zijn advocaat was er wel. Justitie eist een geldstraf van 50.000 euro. Of de Nederlandse Staat dat bedrag ooit zal kunnen incasseren is afwachten. Op 29 april oordeelt de rechter.

Zie ook:

De villa van Mikey in Aalsmeer