OM wil 64 miljoen van drugshandelaar

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Rotterdam 64 miljoen euro geëist van de 48-jarige drugshandelaar Ad M. De man is eerder in mei 2011 door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van totaal 1230 kilo coke via verschillende vluchten vanuit Brazilië. Deze zaak moet nog in hoger beroep dienen. 

Het OM heeft berekend dat aan de zendingen cocaïne totaal zo’n 192 miljoen euro is verdiend. Omdat er naast de 48-jarige man nog twee andere verdachten zijn betrokken, wordt dat bedrag door drieën gedeeld en wil de officier van justitie dat Ad M. 64 miljoen euro betaalt aan de Nederlandse Staat.

7000 kilo

Het OM schat dat er in totaal twaalf vluchten zijn geweest, waarbij ruim 7000 kilo coke is gesmokkeld. In totaal zou dat 208.494.867 euro hebben opgeleverd.  Volgens het OM moeten daar de kosten voor inkoop, inpakken, transport vanaf worden getrokken. Die kosten zijn berekend op € 16.405.822. Het wederrechtelijk verkregen voordeel is daarmee door het OM berekend op 192.089.045 euro.

Fonduesets

De cocaïne was verstopt in dozen die blikjes Ecoflame zou bevatten, een brandbare pasta / gel, die gebruikt kan worden in onder andere rechauds en fonduesets. De vracht zou volgens de papieren bestemd zijn voor een bedrijf in Polen, maar de werkelijke bestemming van de vracht was een bedrijf in Rotterdam. Het OM ziet de veroordeelde als feitelijk leidinggevende van dat bedrijf. Het bedrijf had geen omzet en had geen (legale) activiteiten.

Zie ook: De mysterieuze 2260 kilo