OM wil Beckum-verdachten op vrije voeten

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt wordt de voorlopige hechtenis van Satudarah-kopstuk Michel B. in de zaak van de doodslag in Beckum opgeheven De officier van justitie vordert donderdag bij de raadkamer van de rechtbank in Almelo dat de voorlopige hechtenis B. en een medeverdachte wordt opgeheven omdat de kans op een succesvolle vervolging te klein zou zijn.

Doodslag

B. en een Haarlemse medeverdachte zijn in februari aangehouden voor de doodslag en mishandeling van het echtpaar Meijerink in de nacht van 23 op 24 augustus 1997 in hun woning aan de Borgelinkstraat in Beckum. De man en de vrouw werden met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Alois Meijerink (foto) overleed op 26 september 1997 aan de gevolgen van de mishandeling. De mishandeling is mogelijk een vergissing zijn geweest. Het doelwit was mogelijk een man in dezelfde straat.

Dagvaarding

De 47-jarige man uit Haarlem zit sinds 18 februari vast, en Michel B. sinds 21 februari. Volgens het OM is het bewijs 'naar de huidige stand van het onderzoek te klein'. Bij voortzetting van de voorlopige hechtenis had het OM op korte termijn een dagvaarding tegen de twee mannen moeten uitbrengen. De mannen blijven wel verdachte in deze zaak en het onderzoek gaat verder. Het OM zegt de nabestaanden van de ontwikkelingen op de hoogte te hebben gebracht.

Andere zaak

De 47-jarige verdachte uit Haarlem wordt nu in vrijheid gesteld. Michel B. is verdachte in een andere zaak. Hij zat al in voorlopige hechtenis in het kader van een onderzoek naar witwassen, afpersing en wapenhandel. De voorlopige hechtenis in dat onderzoek wordt nu weer van kracht. In dat onderzoek zal in de loop van de maand mei een pro forma-zitting gehouden worden.