OM wil celstraf helpen vastgoedfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tegen twee ex-directeuren van projectontwikkelingsbedrijf Maapron uit Maarsen voor het meehelpen bij de vastgoedfraude bij Bouwfonds. Dat stelt het OM in de strafzaak tegen Klaas P. (69) uit Breukelen en Cees G. (56) uit Amsterdam.

Hulp

Voor de rechtbank in Utrecht eiste justitie donderdag voor beide mannen 16 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. De verdachten zouden volgens het OM Bouwfonds-directeur Jan van V. hebben geholpen. V. kreeg vier jaar cel voor het wegsluizen van miljoenen euro’s van Bouwfonds via verschillende bouwprojecten.

Valse facturen

Daarnaast zou Maapron valse factureren hebben ingediend en de betaling daarvan na aftrek van een percentage hebben doorgesluisd. Maapron heeft via die constructie verschillende miljoenen voor Van V. weten wit te wassen. Daarbij is volgens het OM minstens 5,5 miljoen euro aan eigen ‘illegale winst’ zo door het systeem gegaan.

Bijzaak

De advocaten van de verdachten stellen dat het OM het recht van vervolging heeft verspeeld doordat ze de kwestie altijd als bijzaak aan de kant heeft geschoven in de Klimopzaak. Ook stellen zij dat de cliënten nooit bewust het geld door hebben gesluisd. Volgens verdachte Klaas P. kreeg het bedrijf van Nico V. een derde van Maaprons winst, om zo ‘concurrentie voor de ontwikkeling af te kopen’.

Meer over de vastgoedfraude.