OM wil dat motoragent die informatie verkocht vier jaar krijgt

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 44-jarige politieagent uit Vianen: Orm K.. De man wordt ervan verdacht tegen betaling politie-informatie te hebben gedeeld met criminelen. Ook zou hij politie-uniformen hebben verkocht. Hij heeft volgens de officier van justitie ruim daarmee 53.000 euro verdiend.

Pgp-telefoon

In mei dit jaar ontving de Rijksrecherche TCI-informatie die vermeldde dat K., die bij de politie-eenheid Midden-Nederland werkte, vertrouwelijke informatie zou verkopen.

Vanwege ‘de gevaarzetting’ werd besloten direct in te grijpen, aldus justitie. Op 17 mei 2020 hield de Rijksrecherche de verdachte aan. Bij de doorzoeking van zijn politielocker vonden rechercheurs geprinte vertrouwelijke stukken die geen relatie hadden met de werkzaamheden van K.. Bij de doorzoeking van zijn woning werd ook een pgp-telefoon aangetroffen.

Bekend

Tijdens de verhoren heeft K. bekend over een periode van ongeveer twee jaar informatie uit de politiesystemen te hebben verkocht. Dit deed hij aan personen uit het criminele circuit. Hij ontving via de pgp-telefoon opdrachten om informatie uit politiesystemen te leveren. Dit kon bijvoorbeeld gaan om het delen van een heel strafdossier of om het natrekken van een kenteken. De verdachte verstrekte de informatie vervolgens, vaak via een contactpersoon. Deze contactpersoon gaf hem in ruil cash geld, meestal bedragen tussen de honderd en vijfhonderd euro. De frequentie van de afspraken varieerde; soms één keer per week, soms twee keer en soms weken niet. In totaal bevat het dossier elf momenten waarbinnen diverse keren informatie verstrekt is aan criminelen.

Gevolgen

Het is aannemelijk dat het handelen van de verdachte gevolgen heeft gehad. Zo vermoedt justitie een verband tussen gelekte adressen en een reeks beschietingen van woningen in Rotterdam. Ook is het waarschijnlijk dat opsporingsonderzoeken gefrustreerd zijn, onder meer doordat verdachte doorgaf of specifieke personen gezocht werden en of bepaalde kentekens toebehoorden aan onopvallende politievoertuigen. Ook is het aannemelijk dat hij met het verkopen van politie-uniformen het plegen van ernstige strafbare feiten mogelijk heeft gemaakt.

Tijdens de zitting en ook daarvoor toonde Orm K. zich emotioneel en toonde hij berouw. Tijdens de zitting herhaalde hij wat hij al eerder had gezegd: ‘Ik schaam me diep.’ Het Openbaar Ministerie heeft ook een ontnemingsvordering ingediend.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De verdachte zit sinds zijn aanhouding in voorarrest.