OM wil dat politie alle postpakketten mag openen

Het Openbaar Ministerie wil af van het briefgeheim op postpakketjes. Dat zei officier van justitie Barbara van Unnik maandagavond in Nieuwsuur. Het OM denkt dat er veel veelvuldig drugs of andere illegale goederen in pakketjes worden gestuurd.

Machtiging

In Nederland mag post wettelijk alleen worden geopend met een machtiging van een rechter-commissaris, als er een verdenking is van een ernstig misdrijf. Die regel heet van oudsher het “briefgeheim”. Als het geopend is mag alleen onder toezicht van een officier van justitie controle plaatsvinden. Steekproeven mag de politie wel uitvoeren.

Omslachtig

In de praktijk is het dus voor de politie heel moeilijk en omslachtig om illegale post op te sporen en daders te pakken. Er is sinds twee jaar een speciaal politieteam dat zich richt op deze vorm van drugscriminaliteit.

Alleen pakketten die zijn verstuurd met PostNL vallen onder het briefgeheim, omdat PostNL nog onder de Postwet valt. Andere koeriers vallen daarom niet onder het briefgeheim. Om aan de wens van het Openbaar Ministerie tegemoet te komen moet de wet worden gewijzigd.

Vorige week werd bekend dat PostNL tobt met infiltratie en intimidatie door criminelen:

PostNL: pakjesbezorgers werken soms voor criminelen